Monday, August 17, 2009

Morakat


Morakat

We wonen nu eenmaal in een gebied waar typhoons overkomen. Sommige zijn het vermelden niet waard, andere zijn een stuk heviger. Het bestuur van Hong Kong neemt altijd de typhoons serieus. Soms zo erg dat wij westerlingen het gewoonweg betuttelend en overdreven vinden.

De typhoon Goni b.v. was hier een T8 terwijl in onze westerse ogen het niet meer was dan een stormpje die we in NL tijdens de herfst kennen. Maar de Hongky's nemen elke waarschuwing serieus. Want mocht het T8 worden of de Black Rain Warning worden afgegeven, dan stopt alles! Openbaar vervoer rijdt tot 1 uur na de waarschuwing, scholen gaan dicht, de airport wordt gesloten en de winkels (!) ja de winkels gaan dicht! Dit heeft tot gevolg dat iedereen dus een dagje vrij krijgt, en misschien is het daarom wel zo'n heet hangijzer.

De Hongky's kennen geen 3 weken zomervakantie. Ze hebben maximaal een week vrij. En alle daarbijkomende gratis vrije dagen zijn van harte welkom. En terecht. Maar omdat Hong Kong misschien wel zo serieus omgaat met typhoons gebeurt er misschien wel zo weinig tijdens zo'n storm, bedacht ik me later. Kijk nou wat er is gebeurt in China en Taiwan en de Philipijnen waar Morakat overheen is gekomen. Niets anders dan dood en verderf!Terwijl wij in Phuket waren aan de Andaman zee, bleek dat typhoon Morakat een super typhoon bleek te zijn. Een doorsnee van 1600 km! Geen kleintje dus en gelukkig kwam hij niet over Thailand of Hong Kong. Hij ging wel over Taiwan. En daar zijn ook meer dan 300 doden gevallen...

Tijdens onze vakantie is er een tsunami waarschuwing geweest voor het gebied waar wij zaten! In de Andaman zee was een aardbeving geweest! Later bleek dat de waarschuwing weer werd ingetrokken omdat de aardschok niet groot was... Maar wij als toeristen hebben echt nergens iets gehoord of gezien van de lokale overheid dat er een waarschuwing was! En wij zaten echt op het strand!

Vanmorgen zag ik op CNN dat de typhoon Morakat in totaal al meer dan 800 doden heeft gemaakt. Modder rivieren en landslides hebben mensen overvallen. En als klap op de vuurpijl is er vanmorgen ook nog een aardbeving geweest aan de oostkant van Taiwan en het uiterste zuiden van Japan. Een tsunami waarschuwing is wederom afgegeven. En Taiwan krijgt nu dat ook nog over zich heen!

(CNN) -- A 6.7-magnitude earthquake hit off the shores of Japan on Monday morning, according to the U.S. Geological Survey.

The epicenter of the quake was located 65 miles (105 kilometers) from Japan's Ryukyu Islands and 132 miles (212 kilometers) from the coast of Taiwan.

The temblor -- which ran 22.4 miles (36 kilometers) deep -- hit at about 9:05 a.m. Monday (8:05 p.m. ET Sunday).

A minor tsunami warning for waves up to .5 meters (1.5 feet) was issued by the Japan Meteorological Agency.

2 comments:

ARLENE VOOGD said...

Wat een eng idee he,dat je daar zit en nergens van af weet!
Maar gelukkig hebben jullie het fijn gehad en er niets van meegekregen!
liefs Arlene

Lody said...

Ik mag wel zeggen dat ik wel heel erg blij ben dat typhoon Goni zo mee viel. Zou er toch niet graag tussen zitten. En zeker als je op tv de beelden zag van Morakot en je ziet wat een spoor van vernieling het achter heeft gelaten, dan ben ik toch altijd weer opgelucht te horen dat ze HK links of rechts hebben laten liggen.

liefs, Lody

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails