Friday, October 22, 2010

Is het een vliegtuig??? Is het superman???

Dat moeten die 2 taxichauffeurs vanmorgen hebben gedacht toen ze bij het vliegveld in Hong Kong weg reden. Net wat klantjes afgezet, stiekem een sigaretje opgestoken naast een open gedraaid raam, zich verheugend op de bak noedelsoep die ze zouden nemen voor de lunch en toen... BOEM! Nee het was geen vliegtuig of superman maar een grote bus die van een het viaduct afreed, dwars door de vangrail, en boven op deze taxi's neer plofte van 30 meter hoogte!

De bergingswerkzaamheden waren de hele dag live te volgen op tv. Het zag er verschrikkelijk uit. 2 Platgeslagen taxi's en een bus op zijn kop. Brandweerlieden en politie waren druk bezig en wonder boven wonder maar 2 gewonden! De bus was godzijdank leeg. Behalve de chauffeur dan. Je kon ook zien hoe hij uit het wrak, levend te voorschijn kwam.

Ik probeer sinds vanmiddag 3 uur, iets op internet te vinden van dit ongeluk, maar tot nu toe zonder resultaat. Het zal morgen wel uitgebreid in de kranten staan...

...samen met de resultaten van het onderzoek van de MTR-storing. Gistermiddag stond op Yau Ma Tei een metro vast. Voor 3 uur lang! Er was een bovenleiding gebroken...En als je dan bedenkt dat elke 2 minuten een metro stopt dan kan je je misschien voorstellen wat een enorme chaos dit gaf. Het perron was over vol. Mensen moesten het platform af, de metro uit en niemand mocht de metro ingangen meer in. En niet alleen op Yau Ma Tei, hier 2 stops bij ons vandaan, maar bij alle metro ingangen! Alle dienstregelingen konden gelijk in de prullenbak, bussen werden ingezet en publiek raakte over verhit vanwege het missen van afspraken en niet naar het werk kunnen komen.


Met gevolg dat vandaag de baas van de MTR op het matje werd geroepen bij de Government.
Live. Op tv. Het vuur werd haar aan de schenen gelegd en met een 'sorry' kwam ze er niet vanaf. En het recht om te zwijgen kennen we hier niet. Dit hele gedoe gaat nog een staartje krijgen! Het is nooit een goed moment om zo'n storing in het openbaar vervoer te krijgen maar de timing was nu wel heel slecht vanwege Severe Typhoon Megi. Het zag er gisteren naar uit dat we een T8 zouden krijgen. Dat wil zeggen dat iedereen gelijk naar huis moet reizen, scholen en overheidsgebouwen dicht gaan, winkels sluiten, bussen ophouden en ferry's niet meer varen. Het enige vervoer wat nog 2 uur langer doorgaat is...tadada... de metro!

En wat betreft Megi...
Die heeft een ander pad gekozen en is afgebogen richting zuid-oost China, Taiwan en Japan. In plaats van een T8 zijn we terug gegaan naar een T1. Het lijkt erop dat we door het oog van de naald zijn gekropen. Deze zware tyfoon zou de meest erge zijn sinds 40 jaar! Vandaar dat woordje "SEVERE"...fijn...


Toch is Hong Kong nog steeds in de hoogste paraatheid gehuld. Ze verwachten vanavond en vannacht overstromingen. Het waterpeil is/gaat namelijk stijgen met 50 cm. (Vanmiddag was er nog sprake van een meter!) schuilkelders zijn open gesteld, bomen zijn preventief gesnoeid vanwege de harde wind, mensen die slechte behuizing hebben op de kleine eilandjes rondom HK en op lager gelegen delen op het vaste land zijn geƫvacueerd, winkels vooral op Sheun Wan (central) zijn gesloten en hebben hun waar wat vooral uit gedroogd seafood bestaat ergens anders opgeslagen en de airport heeft extra water, voedsel en dekens ingeslagen om gestrande reizigers op te kunnen vangen.


Op tv zag ik verschrikkelijke beelden van Taiwan. Bussen die met passagiers in modderstromen terecht waren gekomen, hele stukken berg zijn naar beneden gekomen, snelwegen kapot geslagen, alle huizen onder water vanwege regenval! En dan moet die tyfoon nog komen! Ook al staat mijn koelkast vol met eten en water, ik ben blij dat we er niets mee te maken krijgen...




Hong Kong spared by worst typhoon in 40 years

Oct 22, 2010, 10:17 GMT
Hong Kong - Hong Kong was spared Friday from what would have been the worst typhoon to hit the territory in almost 40 years as Typhoon Megi was to pass it by.
The typhoon was likely to make landfall in Fujian province Saturday, the Hong Kong Observatory forecast.
'It's showing signs of weakening,' weather forecaster Lee Tsz-cheung said. 'We expect the intensity will gradually decrease until it makes landfall.'
The observatory estimated Megi would make landfall in Fujian about 10 pm (1400 GMT) Saturday.
Forecasters predicted that Hong Kong would escape the full force of the storm, but authorities warned of flooding and on Thursday shut down several oil terminals off the Kowloon peninsula, forcing tankers to anchor offshore.
The government activated its emergency response system, which puts all government departments and agencies on the highest alert.
The observatory's senior scientific officer, Chan Chik-cheung, said Megi was the strongest tropical cyclone of the year, packing winds of 175 kilometres per hour after it entered the South China Sea from the Philippines, where Megi killed 26 people and caused an estimated 177 million dollars of damage to agriculture and infrastructure.
Megi was the strongest typhoon to threaten Hong Kong since Typhoon Rose, which made a direct hit in August 1971, killing more than 100 people.


Enhanced by Zemanta

2 comments:

Fiona Teeuw said...

Gelukkig voor HK dat de Typhoon van richting veranderd is, maar natuurlijk erg voor de mensen in Taiwan en Japan.

Lody said...

Het is echt nooit saai daar in HK. Maar hoe is het met de taxi-chauffeurs? Denk dat je de schrik van je leven krijgt.
Fijn dat de typhoon van richting is veranderd, voor jullie dan, niet voor de mensen in Taiwan en Japan.

Hoop dat er voorlopig geen typhoons meer jullie kant op komen, of liever helemaal niet meer.

Geniet van het weekend!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails