Sunday, May 15, 2011

Happy Valley

"In de vroege koloniale jaren was er besloten om van Happy Valley, Hong Kong's zaken district te maken. Helaas hadden de bouwkundigen van toen, geen rekening gehouden met de dodelijke malaria condities van het toenmalige moerassige grasland. De meeste mensen die daar een huis bouwden, gingen ten onder aan koorts en overleden aan malaria. Daarom besloot men dit stukje land te verlaten voor huisvesting en was de grond alleen geschikt voor begraafplaatsen en een race-court. En tot op de dag van vandaag, liggen hier de begraafplaatsen en neemt de race-court nog steeds een prominente plaats in."

Chiel en ik hebben vandaag de Happy Valley Cemetery Hike gelopen. En wat een prachtige wandeling is dat! We vielen van de ene in de andere verbazing en nu pas zagen we, wat een super leuk plekje Happy Valley is.

We hebben eerst maar een hapje gegeten bij, hoe kan het ook anders, de Happy Valley Bar and Grill.


Met een voldaan gevoel vervolgden we onze wandeling. We kwamen bij de Tam Kung Temple. Gebouwd in 1901 maar wel gerenoveerd in 1995.


Een lief klein tempeltje boven op een heuvel uitkijkend over een wijkje wat vroeger Wong Nei Chung Village was. Het dorpsgevoel is hier nog heel sterk aanwezig. Kleine leuke restaurantjes, bakkerijtjes en bloemenwinkeltjes zijn hier in de meerderheid. En de stoepen zijn een stuk leger dan in de rest van Hong Kong!


We liepen deze straat in en voor het politiebureau gingen we een steegje in. Ineens stonden we voor een prachtig parkje met grote trappen die overgroeid waren door bougainville. Heerlijk rustig, prachtig groen en wat de achtertuin bleek te zijn geweest van de voormalige stallen van de race-court. 

 

De straat liep nogal steil naar beneden en ineens stonden we voor een prachtige buddhistische tempel, Tung Lin Kok Yuen. Gebouwd in 1935. Een vrouwtje wat ons wijfelend zag staan, nodigde ons uit en liep ons voor de tempel in. We waren echt moederziel alleen, geen toerist te bekennen en we stonden verbaasd van deze vooroorlogse tempel. Het was prachtig!


Naast deze tempel staat een basisschool. Uit dezelfde periode afkomstig. En nog steeds in gebruik.

 

En precies tussen de tempel en de school loopt een klein steegje. De ingang van de Joodse begraafplaats. ..Helemaal stil en verlaten...


En de graven zijn al oud maar allemaal keurig onderhouden. Ooit aangelegd in 1855 toen het gebied rondom de begraafplaats nog jungle was...


Vandaar liepen we weer door. Nog napratend hoe bijzonder het is om zo'n mooie kleine oase van groen te midden van de flatgebouwen te vinden. We kwamen langs een Hindu tempel en langs het sanatorium en kwamen de volgende begraafplaats tegen. De Parsee begraafplaats. Aangelegd in 1852.


De Parsees waren Indiase koopmannen van het Zoroastrian geloof die de Britten waren gevolgd naar Canton. Volgens mij HET begin van het tijdperk der 'copywatch en tailorsuit' jongens! Maar hier is ook onder andere het graf  te vinden van Dorabji Noarojee, de oprichter van de Star Ferry!


De begraafplaats zou je zo voorbij kunnen lopen omdat je denkt dat je een tuincentrum voorbij loopt! Overal palmen en bloeiende planten! En alles is keurig onderhouden!


Vervolgens liepen we langs de race-court, onder de weg door die naar Aberdeen en Stanley voert, de volgende begraafplaats op. De Hong Kong begraafplaats maar voor de hand-over aan China bekend als the Colonial Cemetery. Aangelegd in 1845 en enorm groot. Sommige paden zijn overgroeid door bomen en zover als het oog rijkt, enorme monumenten van leger regimenten en marine, die mannen zijn verloren door oorlog, piraten of tropische ziektes.

 

Heel veel van de koloniale jetset van Hong Kong liggen hier begraven en als je goed kijkt zou je de herkomst van heel veel straatnamen kunnen herkennen!

De volgende begraafplaats ligt gelijk naast de Hong Kong begraafplaats. Namelijk de Katholieke Begraafplaats. Deze begraafplaats heeft duidelijk minder ruimte en hier liggen de graven dan ook zij aan zij.

 

Hierna was er nog 1 begraafplaats te gaan. Namelijk de Moslim Begraafplaats.

 

We liepen de begraafplaats op, zagen de eerste graven toen ik dit bordje zag hangen...


Ok. That's it. Wegwezen hierrrrr....


We zijn nog langs de Sik-tempel gelopen. Helaas niet naar binnen gegaan omdat er een dienst bezig was en ik geen lange mouwen droeg en mijn hoofd kon bedekken. Maar wat een prachtige wandeling is dit! Een stukje Hong Kong die ik nog nooit had gezien en die zeker in mijn 'waar-nemen-we-gasten-mee-naar-toe' boekje, wordt opgenomen!

Enhanced by Zemanta

4 comments:

Mickey said...

Wat prachtig! Mag t ook op t lijstje' daar neem ik buuf ook een keer mee naartoe?!?!'
Voel je je weer wat beter? Liefs!

Lody said...

Ha lieverds, het is idd heeeel erg mooi. Is de wandeling goed te doen of is het erg veel klimwerk??? In het eerste geval, zet maar op het lijstje voor als ik er straks weer ben. Mag buuf ook mee. Voel je je weer wat beter? Hoop het. Hoop eind juni te weten wanneer ik kom.

Dikke kus, Lody

miss honeybee said...

Het is goed te doen hoor! Alleen maar een trap bij de tempel en een trap in het parkje. Verder alles plat EN we komen langs een echte ouderwetse warme bakker!!

Lody said...

Klinkt steeds beter!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails