Monday, May 23, 2011

Kroketten

Sorry, het gaat weer over eten!

Vandaag was het wederom kroketten tijd! En aangezien je in HK nergens kroketten kan kopen, ben ik ondertussen een kei geworden in het zelf maken van de kroketten...al zeg ik het zelf!


Op het menu stonden, kroketten, friet, appelmoes (ook zelf gemaakt trouwens!) en heerlijke gebakjes van Paul Lafayet!

 

Heerlijk gegeten, autorace gekeken en plannen gemaakt voor een volgende marathon. Hierover zijn de meningen nog verdeeld maar ik weet zeker dat we eruit komen.

Maar mochten er nog mensen zijn die zelf kroketten willen maken, dan is hier het recept!

Voor 4 personen:
( 8 kroketten, maar ik haal er 10 flinke jongens uit! Je kan altijd het recept verdubbelen voor 16 kroketten, of in mijn geval voor 20 kroketten!)

400 gram kipfilet
400 ml water
100 ml witte wijn
1/2 wortel
1/2 prei
1/2 ui
125 gr. boter
125 gr. bloem
3 eetlepels fijn gesneden peterselie
1 eidooier
4 eetlepels room
paneermeel
peper, zout, nootmuskaat

Breng de kipfilet met het water, de witte wijn, de in grof gehakte wortel, in stukken gesneden prei en ui aan de kook en laat alles zo'n 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Haal de kipfilet eruit en laat het afkoelen. Snijd de kipfilet in hele kleine stukjes en zeef het kookvocht.

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Bak dit voor zo'n 2 minuten zodat de bloem gaar wordt. Voeg 150 ml van het kookvocht toe en blijf roeren tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de rest van het kookvocht toe, zodat er een dikke ragout ontstaat. Goed op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Je wilt tenslotte een hartige kroket en geen flauwe!

Roer daarna het eidooier, de room, de in stukjes gesneden kipfilet en de peterselie door de ragout. Nogmaals proeven en eventueel verder op smaak brengen. Vervolgens overgieten in een lage ruime schaal en de ragout af laten koelen. Laat de ragout minstens 2 uur, maar liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.


Vorm van de koude ragout 8 gelijke porties en rol ze eerst door de bloem, dan door een losgeklopt ei met een eetlepel water en daarna door de paneermeel. Ik gebruik van die Japanse paneermeel zodat het korstje goed knapperig wordt!


 Laat vervolgens de kroketten tenminste een uur opstijven in de koelkast.


Verhit de frituurolie tot 180 graden Celsius en bak de kroketten goudbruin. 


Laat ze uitlekken op keukenpapier.


Eet smakelijk!


Ik heb trouwens een suikervrije appelmoes gemaakt! En hij was lekker!
 In plaats van appeltjes met wat water in een berg suiker te koken, heb ik 2 eetlepels Blue Agave Siroop bijgevoegd. Een natuurlijke zoetmaker! 
Lekker wat kaneel en scheutje vanille extract erbij en je hebt de beste appelmoes! 
De mannen hebben het verschil niet geproefd!



Enhanced by Zemanta

4 comments:

Anonymous said...

Ben nu net wakker, maar jammie...... het water loopt me al weer in de mond!! Zou vrijdag nog ff skypen, maar lukte niet ondat we onvewacht in FRIESLAND zaten i.v.m. een auto. T'is 'm trouwens ook geworden. Een hele donker aubergine/bijna zwarte opel vectra met maar 33.500 km op de teller. Heel mooi, van een oud mannetje geweest. We zijn er blij mee!!! XX Simone

miss honeybee said...

Hey wat leuk! Gefeliciteerd!!

Mickey said...

ZO wat zien die er lekker uit!!
x

Joke said...

HONGER!!!!!!!! :D XD

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails