Monday, August 29, 2011

Nog een paar verschillen

Ach, ik heb al vaker geschreven over de interessante en soms verbazingwekkende verschillen tussen China en Nederland. Zie hier post 1 en post 2. Maar er is nog veel meer diversiteit!

Neem nou bijvoorbeeld het eten:
In Nederland zijn we gewend om een bord vol met eten voor je te krijgen. Aardappelen, stukje vlees en groenten. Liefst zo min mogelijk van de laatste categorie. En die eet je he-le-maal op! Doe je dat niet, dan beledig je in feite de kok. Je vind het niet lekker. En een groot verschil is, dat je binnen no time alles naar binnen schuift. Je moet nog naar voetballen! Weinig sociaal gebeuren.

Hier in HK en in China staat de tafel vol met gerechtjes en daar eet je met z'n allen van. Iedereen pakt per hapje! Iedereen proeft een klein beetje. Daar wordt over gepraat, daar worden foto's van gemaakt. En zelfs het kleinste bakje met eten wordt zonder probleem verdeeld over 10 man. Het gaat er niet om hoeveel je naar binnen kan werken, het gaat om de kwaliteit en het sociale gebeuren. Ook staat er een grote hoeveelheid groenten op tafel. Zonder groente, geen goede maaltijd! En als je dan met zo'n gezelschap aan tafel zit, dan kan dat uren duren. Niemand heeft haast. De maaltijd IS de avond-vulling.

Of neem nou bijvoorbeeld het prille geluk:

In Nederland ga je met je vriendje of vriendinnetje in het begin naar de film, de kroeg, de disco of een hapje eten. Gezellig praten met elkaar en kijken of je samen inderdaad overeenkomsten hebt. Wat je ook doet, het liefste doe je dat met elkaar. Je bent verliefd! Het gaat voornamelijk om het hartje! (Ben me trouwens zeer bewust dat het allemaal natuurlijk veranderd kan zijn, aangezien het nogal een tijdje geleden was, dat ik verkering kreeg, maar dat terzijde.)

Hier in HK en China ga je met je vriendje of vriendinnetje shoppen! Met stip op nummer 1! Hier wordt gekeken hoeveel de een voor de ander over heeft. En, hoe galant de tegenpartij is!

Draagt hij mijn tas(sen)? We hadden al in een eerder postje geconstateerd dat de gemiddelde dame van Chinese komaf tenminste met 2 tassen loopt! Staat hij gemoedelijk in die ellenlange rij om een plastic beker met 'bubble tea' te kopen voor mij? (leg nog wel een keertje uit wat precies bubble tea is maar 1 ding is zeker, het is trendy!) Gaat hij met mij foto's maken op de meest vreemde plekken? En laat hij toe dat ik als een dood gewicht tegen hem aanhang als we op de roltrap staan? Of in de metro? Als hij inderdaad dat toelaat, omhangen met verschillende tassen PLUS een beker bubble tea in de hand heeft, dan maakt die gabber een goede kans!


't Blijft leuk!

Enhanced by Zemanta

2 comments:

Mickey said...

hahaha, oh heerlijk! Ik ben duidelijk geen chinees. Dat hangen tegen mn liefje op de roltrap gaat me nog niet zo goed af...!

Anonymous said...

Blijft een kwestie van oefenen......:)

XX Lody

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails