Friday, September 18, 2009

Dagje markt

Vandaag ben ik naar Mongkok gegaan. Gewoon er even tussen uit, een frisse neus halen, me te goed doen aan verse aardbeitjes en een plastic beker vers geperste sinaasappelsap bij een kraampje op de markt. Therasita zou ook komen en ik vind het zo vervelend om haar voor de voeten te lopen.

Maar goed ik liep op de markt en overal hingen de kraampjes vol met lampionnen. Groot, klein, papier, plastic met lampjes, traditionele en moderne zoals b.v. in de vorm van spiderman! Het is binnenkort weer mid-autumn festival of ook bekend als het full moon festival. Prachtig gezicht die fel gekleurde lampionnen. De kramen lagen vol met opgepoetst fruit en appels met mooie gouden papiertjes erom heen. Ik kan daar echt van genieten. Ik hoef helemaal niets te kopen maar lekker rond struinen en om me heen kijken vind ik zalig.

Na 2 uurtjes had ik wel zin in koffie. Dus naar het Langham Place om bij Starbucks een lekkere iced coffee te kopen. Alhoewel het weer langzaam maar zeker beter wordt, (minder warm en klam maar nog steeds 32 graden!) raak je toch wel oververhit op zo'n markt. Effe lekker zitten op het terrasje in de schaduw en mensen kijken.

Voor mij stonden 4 meisjes een sigaretje te roken. En ze hadden allemaal zeker 2 tassen per persoon aan de arm hangen. Ik moest ineens denken aan een blog van Mark die hierover schreef. Ik lachte stilletjes en bedacht me dat hij het helemaal bij het rechte eind had.Tasjes Chinese meisjes lopen altijd met veel tasjes. Net sjerpa's. Ze sjouwen met minimaal twee, maar soms ook drie tassen. Er is altijd een hoofdtas. Dat is vaak een lelijke (nep) Louis Vuiton. De woorden 'lelijk' en 'nep' zijn eigenlijk een pleonasme indien gebruikt in combinatie met de woorden 'Louis' en 'Vuiton'. Ik ben trouwens ook van mening dat er geen echte LV-tassen bestaan. Want wie gaat er een Godsvermogen neerleggen voor zulke lelijke, bij alles vloekende tassen? De LV-winkels hebben dezelfde neppers als het mannetje in de gang van de metro, alleen vragen ze er dan 40 keer zo veel voor en gniffelen hard als de rijke vrouw in kwestie voor gek lopend de winkel verlaat.

Terug naar het straatbeeld. De nep LV tas vloekt standaard bij schoenen en/of (vaker en/en) de outfit. Maar het is een merktas (denken ze) en zoals bij wel meer vrouwen het geval is: ze hebben maar 1 'mooie' tas en die moet altijd mee. Daarnaast hebben ze een papieren zak en een stoffen tasje met daarin bergen papier, troep, vies eten of alles wat niet meer in de hoofdtas past. Ik snap er niets van. Mijn vrouw heeft 10 tassen, eentje die past bij iedere riem, paar schoenen of temperatuur van de dag. Zo moeilijk is het niet. En geen een is er een lelijke Louis Vuiton!

Ja Mark heeft helemaal gelijk. Het is echt lachwekkend als je erop gaat letten. Er loopt in Hong Kong geen 1 vrouw met 1 tas aan de arm!

Ik heb alleen geconstateerd dat de papieren en/of stoffen tas, de bijtas, toch vaak een merknaam erop heeft staan. Zoals dat meisje die voor mij stond b.v.
Ze heeft een nep LV tas om haar schouder hangen en een papieren tasje van Dior. Aan het verweerde karton van het tasje te zien, tenminste 1 jaar geleden ooit iets gekocht bij Dior. En haar vriendin had een (nep)lederen krokodillentas aan 1 arm en aan haar andere arm een stoffen tasje van Agnes B. Wie? Agnes B.! Schaam je niet als je nog nooit hebt gehoord van dat merk, maar aan de Agnes B. winkels te zien op Canton road, een flink succesvol merk.Na een half uurtje ben ik weer aan de wandel gegaan. Beneden aangekomen bedacht ik me dat ik echt geen zin had om weer die metro in te gaan. Ondanks het feit dat ik "nauwelijks" iets gekocht had, voelde ik m'n armen per seconde langer worden. Lekker de taxi in.

Mijn chauffeur had er zin in. Hij babbelde er lustig op los. Vertelde over Shanghai street, hoe de Honky's hier straks het full moon festival gaan vieren, hoe zijn vrouw ook graag een tuin wilde hebben, net als ik, dat hij zijn planten heeft moeten weg gooien vanwege ongedierte, maar dat hij zijn vissen nog steeds heeft. Hoe warm het was, dat de zomer echt heel heet was dit jaar, maar dat de goede tijd er nu aan kwam! Kortom hij was zo druk met praten dat hij helemaal was vergeten om zijn taximeter aan te zetten!

Ik heb echt nog nooit zo gezellig in een taxi gezeten! En ik heb hem gewoon 40 hkdollar betaald voor de trip!

3 comments:

Fiona Teeuw said...

Bedankt voor je opbeurende reactie. Na een goede nachtrust ben ik weer een beetje "boven Jan".

En zo te lezen heb jij je ook prima vermaakt. Heerlijk hé, om ontspannen mensen te bekijken. Een voordeel van het met "pensioen" zijn!

Ga je vandaag de volle 5 jaar China nog gezellig samen vieren?

ARLENE VOOGD said...

Kijk dat bedoel ik nou.Zelfs in je uppie heb je nog zoveel te zien en vermaak je je prima!Gefeliciteerd met het jubileum XXX

Mark & Wytske said...

Hahaha, ja, jij hebt ook gelijk, die "echte" wegwerptasje worden ontzettend hergebruikt (die dan weer wel...). Bij Estee Lauder en Shanghai Tang kunnen ze het gewoon niet geloven als ik een tasje weiger.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails