Monday, April 20, 2009

Fora

Er zijn van die dingen die mij nooit eerder zijn opgevallen. Ik had er geen oog voor. En eerlijk gezegd interesseerde me het gewoonweg niet. Kortom, ik had geen idee!

Maar sinds kort is mij opgevallen, dat er geen vereniging is, geen hobbyclubje, geen barbiepop, geen automerk, geen vakantieland, geen restaurant, geen discotheek, geen datingside, geen tv-programma, geen kok, geen hangjongere, geen religie, geen hondenras, geen tijdschrift, enz, enz, enz, die bestaat zonder Website met het daarbij horende fenomeen Forum & Polls!
Ik word de laatste tijd bestookt met mailtjes van websites die je uitnodigen voor hun forum waar ik trouwens netjes voor bedankt heb. En vandaar dit bericht.

Wat is dat nou een forum? Ik heb het even opgezocht in de Dikke van Dale:

fo·rum het; o -s, fora
1 groep deskundigen die met het publiek discussiëren over een bep. kwestie: ~discussie
2
website waar over een bep. zaak kan worden gediscussieerd

poll de;
m -s enquête, opiniepeiling

Mensen kunnen berichten lezen die op zo'n forum zijn geplaats en als ze willen kunnen ze zich in deze discussie mengen, door ook een bericht te plaatsen. Maar je kan ook vaak het antwoord op jouw vraag vinden om door de berichten te browsen. Neem nou b.v. klassieke auto's. Je krijgt de motor niet aan de gang, ga dan op zo'n forum kijken of iemand hetzelfde probleem heeft gehad en wat die persoon daar aan heeft gedaan. Heel handig.

Niet alle fora zijn toegankelijk voor niet-leden. Zij willen de exclusiviteit behouden voor de leden zelf. Nadat je bent ingeschreven, krijg je wel toegang. Vaak voor alle berichten, en soms niet. Het ligt een beetje aan het soort forum.

Ik ben eens op internet gaan zoeken naar allerlei verschillende fora en ik heb een eigen onderzoekje ingesteld. Ik barst tenslotte nog steeds van de rugpijn (waar trouwens ook een forum voor bestaat!), dus echt veel doen kan ik toch niet, hihi. Dit houdt mij lekker bezig.

In de meeste gevallen is het best zinvol. Het heeft een sociale functie. Gelijkgestemden kunnen urenlang met elkaar praten en discussieren. Zeg maar het virtuele kopje thee drinken met elkaar. Vaak gaat het helemaal nergens over. Soms heeft het diepgang. Het zijn gewoon mensen die vrienden zijn geworden via het forum, en die hun verhaal kwijt willen. En in plaats van aan de telefoon hangen met elkaar, plaatsen ze berichtjes. Het wordt een hechte eenheid. En eerlijk gezegd is het voor nieuwe leden soms niet zo makkelijk om zich thuis te voelen, omdat de harde kern in zo'n forum daar geen ruimte voor laat. Maar verder niets mis mee.

Het negatieve aspect is dat het is voor anderen ook een soort van uitlaatklep is voor alle bagger die je maar te melden hebt! En dat is best griezelig. De dingen die je soms leest, doen je haren rechtop staan! Mensen worden uitgescholden, onderuit gehaald en beledigd en bedreigd. Dat kan ook makkelijk want je bent anoniem. Je gebruikt gewoon zo'n achtelijke inlog naam als b.v. "heideroosje" of "twinkeltje" en je kan ongelimiteerd iemand totaal afbranden. Het is namelijk niet verplicht om je eigen naam te gebruiken! Dit lijkt ook meer weg te hebben van het ouderwetse roddelen en pesten.

Ik vind het veel weg hebben van fanatieke voetbalsupporters. Alleen durven ze niet, maar zodra ze opgaan in een grote groep, dan mikken ze de straatstenen door je huiskamer.
Het is mij wel opgevallen dat het ook vaak ligt aan de vraag(stelling) of discussiepunt. Als je een controversiele vraag stelt, dan kan je een controversiele discussie verwachten. Of je dat nou leuk vind of niet. Het enige wat de administrator van zo'n website kan doen, is iemand verwijderen en blokken. Of hij kan de controversiele vragen achterwege laten. Maar als je alleen op een forum bent om vervelend te doen, dan kan je gewoon de volgende dag weer inloggen onder een andere fictieve naam en hup, je begint weer van voor af aan.

Al met al weet ik niet of de mensheid nou gebaat is met dit fenomeen. Feit is wel dat ik een heel bericht hieraan heb gespandeerd... dus....

1 comment:

Yvon said...

Haha, raar fenomeen hè, die fora;-)) Toch heeft het wel hele leuke kanten hoor! Ben zelf zeer actief lid van een Cane Corso forum. Bere gezellig met al die andere CC-gekken. De maandelijkse wandelingen organiseer ik ook daar. De mensen met wie we naar Oostenrijk gaan en de groep van de CC-weekenden hebben we ook zo leren kennen.
Maar idd, er zijn ook andere fora, met een heel ander karakter... das dus echt niet mijn ding;-))

Wel een leuk tijdverdrijf, als je niet zo mobiel bent, zoals jij nu!

Sterkte weer met je rug!!

Liefs, Yvon

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails