Saturday, May 22, 2010

Tam Kung Festival

Elk jaar is er groot straat festival die de verjaardag viert van Tam Kung, een lokale heilige, die zorgt voor de veiligheid op zee. Dit festival wordt altijd gevierd op de 8ste dag van de vierde maand van de maankalender en dat was vandaag!


Vissers en gelovigen uit heel Hong Kong komen bij elkaar in het vissersdorpje Shau Kei Wan, waar lion en dragon dancers een parade houden door de hoofdstraat. Tussendoor is er ook een parade van 'Fa Pau' papieren bloemen altaartjes omdat de vissers geloven dat dit hen geluk en bescherming biedt.


Shau Kei Wan is de uitgelezen plek (Ik wist niet eens dat het bestond!) omdat dit vissersdorpje op HK Island al sinds de 18de eeuw gebruikt wordt om de vissersboten te herbergen en in 1905 hebben de vissers zelfs een tempel gebouwd ter ere van Tam Kung. Dit is ook de oudste Tam Kung Tempel van Hong Kong. En er wordt aangenomen dat de grote rots voor de tempel vroeger de zeehond was van Tam Kung!


En vandaag hebben Chiel en ik, Shau kei Wan bezocht. Toen we de metro uitkwamen hoorden we de grote drums en koperen bekken al. Het was dus niet moeilijk om de hoofdstraat te vinden. Het was een kwestie van op het lawaai afgaan.


Maar wat een geweldig feest! Heel veel dragon en lion dancers, een hoop lawaai en prachtige gekleurde vlaggen. Heel Shau Kei Wan was uitgelopen en wat opviel was dat het voornamelijk een lokaal feest was. De buitenlanders waren op 1 hand te tellen! Oude vrouwtjes en mannetjes zaten op muurtjes te genieten van het schouwspel en de parade nam zijn tijd! De draken mochten aangeraakt worden door de toeschouwers omdat dit natuurlijk geluk en voorspoed betekent.


Chiel en ik liepen naar het eind van de straat die uitkwam bij de tempel. Vandaar hadden we een prachtig uitzicht en niet geheel onbelangrijk, hier kon je nu en dan een zuchtje wind opvangen! Het was bloedheet en ontzettend benauwd door de hoge luchtvochtigheid. De dragon en liondancers namen ook hun tijd want wat die mensen doen is echt topsport! Springen, rennen, op elkaar klimmen onder een warme deken gaat niet in je koude kleren zitten! De flessen water waren ook niet aan te slepen!


 Schijnbaar wordt bij dit feest vooral geroosterd varken (voorspoed), rode eieren (geluk) en sesambroodjes gegeten want overal stonden tafels langs de weg met deze lekkernijen.  En in de optocht hebben we tientallen karretjes met geroosterde varkens, ingepakt in rood papier, voorbij zien komen die aan Tam Kung geofferd worden. 


Ik heb een leuk filmpje gemaakt van dit feest maar op de een of andere manier lukt het me niet om het op You Tube te plaatsen. Zodra dat is gelukt zal ik het filmpje plaatsen. Daarom voor nu vooral foto's!

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails