Tuesday, August 31, 2010

Traditie

Ik zat gisteravond tijdens het eten naast Echo. En bij elk gerecht wat op tafel werd gezet kreeg ik uitleg over het hoe en waarom. En ineens begreep ik waarom sommige gerechten zo populair zijn! Ik moet erbij vermelden dat Echo uit een bepaalde regio/provincie in China komt en dat daar de tradities anders kunnen zijn dan in de rest van China!



Zo stonden er kippen-klauwen op tafel...niet een kippenpoot maar de voetjes. Een gerecht waar je elke Chinees een enorm plezier mee doet! Waarom is mij tot gisteravond nooit duidelijk geworden. Waarom zou je die voeten willen eten? In mijn ogen is dat, samen met de kop, nou net het enige wat je aan de kant legt.

Luister...

In Echo's familie staan deze kippenvoetjes gelijk met welvaart en rijkdom! Hoe meer je hier van eet, hoe rijker je zal worden! Die voetjes 'grijpen' alles wat ze voor de voeten ligt. En als ze niet gelijk wat kunnen vinden, schrapen ze de grond verder open totdat ze wel wat vinden! "Sometimes you'll find the tresure under neath  the surface!" Je moet er maar op komen...
Bijkomend voordeel van de voetjes is dat ze bestaan uit gelatine, wat weer geweldig goed is voor... 'the skin'! Die blijft lekker elastisch en de rimpeltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Geïnspireerd door haar verhaal, vertelde ik dat Bing, onze eerste medewerker ooit in China, altijd de kop van de kip, eend of duif wilde eten. Hij had ons verteld dat je namelijk heel slim zou worden door het eten hiervan. Echo glimlachte naar mij en met haar hand op mijn schouder, alsof ze de klap wilde verzachten, fluisterde ze...'No Ans, he's wrong!'  Ik keek haar verbaasd aan... 'If people eat the head of the animal, they want to be or become the head/the boss of the company!!' ... ik kreeg ineens een 'lightbulb moment'! Nou ja zeg! Dat was inderdaad een van de problemen die we met Bing hadden ondervonden. Poep eigenwijs en hij deed precies waar hij zelf zin in had en maakte altijd zijn eigen regeltjes!

Verbaasd over haar verhaal en terug denkend aan Bing nam ik nog maar een slokje thee. Echo vertelde verder....

Zo is het een traditie om als een meisje volwassen wordt( en dat is geen wettelijke maatstaf) met 15 jaar en een jongen wordt volwassen met 16 jaar, de moeder of nog liever de grootmoeder, een kip gaat bereiden. Die dag is het feest! De bereide kip wordt op een schaal gelegd en voor het meisje of jongen neergezet. En die hele kip is uitsluitend bedoeld voor de jarige in kwestie! De moeder of grootmoeder pakt steeds een deel van de kip en legt dat met uitleg in het kommetje....



De kippenvoeten...dat verhaal kennen we al...
De kop... dat verhaal kennen we nu ook...
De vleugels... "Expand your wings and you will see the world!"
De rug... "You'll be strong and become 'the backbone' of your family"
De borst..."You'll be lovely and become 'the heart' of your family and with problems they can come to you because they can cry against your chest!"
De poten..."Keep strong and work hard"
De nek..."Be flexible and protect your family from danger!"

Nou voor mij is er een hele nieuwe wereld open gegaan! Ik had geen idee! Maar ik vind het wel een mooie traditie! Dat is nog eens wat anders dan bij McDonalds aan de Happy Meal!


Have a nice day!

2 comments:

Lody said...

Waauw daar wordt je stil van, eigenlijk zijn die chinezen zo gek nog niet.

dikke kus,
Lody

Yvon said...

Ik zie ons ineens weer zitten aan tafel in ShenZhen, samen met Bing.... Er kwam (je weet het vast nog wel) duif op tafel. Erg lekker, maar die kop lieten we toch maar liggen, ondanks herhaaldelijk aandringen van Bing, "Good for your brains, good for your skin" Vast, maar nee, dank je wel. Bing heeft toen alle koppen opgegeten.
Diezelfde avond hoorde hij dat wij hondenliefhebbers zijn... Als dat zo was wilden wij vast en zeker ook hondenvlees proeven.... Mwah, lief aangeboden, maar wij hebben de honden liever levend;-)
Onze honden eten trouwens wel alle onderdelen van die kip. Ik moet zeggen, de beschijving klopt behoorlijk bij ons stel! Het zal er vast en zeker niets mee van doen hebben, maar het viel me op;-)

Liefs, Yvon

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails