Wednesday, November 04, 2009

Een keuring op z'n Chinees

Chiel kwam gisteren aan het eind van de middag thuis. Hij was vroeg. Veel vroeger dan gebruikelijk. Ik keek hem ook verbaasd aan toen zijn hoofd om het hoekje van de deur naar binnen kwam. 'Guess who's home!"

De reden van deze vroege thuiskomst was de medische keuring die hij had ondergaan in het ziekenhuis van Shenzhen.

Waarom? Nou omdat de Chinese regering niet precies weet wat ze nou eigenlijk willen qua visa. Dan kan je wel een multiple entry visum krijgen en dan weer niet. Hij heeft dat nu 2 keer mee gemaakt en heeft z'n buik er vol van. Een visum voor een heel jaar (zoals hij dat al 3 keer heeft gehad!) bestaat niet meer.

Het blijft vreemd natuurlijk dat je dus wel een fabriek en 2 kantoren mag oprichten in Shenzhen en Shanghai, dat je heel wat Chinezen een baan mag aanbieden en dat zij dus elke maand hun brood verdienen bij een Westers bedrijf, dat je de Legal Representative bent van verschillende bedrijven, dat je wel belasting mag betalen aan de Chinese Staat, dat je mee mag helpen aan de economische groei van China, maar dat je geen multiple entry visum voor 1 jaar kan krijgen omdat de Olympische Spelen worden gehouden of omdat China 60 jaar bestaat! En wie weet wat ze volgend jaar gaan verzinnen...

Dus Chiel gaat voor een Chinese ID-kaart. Dan ben je overal vanaf en omdat hij wekelijks 3 dagen in China verblijft, verkort dat ook zijn netto reistijd bij de grens en omdat hij daar zeker de helft van het jaar verblijft kon hij zo'n kaart aanvragen. Echo heeft hem geholpen met de administratieve rompslomp, maar nu moest hijzelf aan de bak. De keuring!

Samen met Echo vertrok hij naar het ziekenhuis. Nadat hij de formulieren had ingevuld kreeg hij een armband met een nummer mee. Als dat nummer werd opgeroepen mocht hij samen met Echo beginnen aan het medische parcours. Slechts 15 stationnetjes moest hij af!

Echo keek naar dat nummer en zei: 'No need!' en ze greep Chiel bij de arm en liep vastberaden het eerste station in. En niemand zei er iets van! Heel normaal dat je niet wacht totdat je wordt opgeroepen. En wat normaal in NL door 1 keuringsarts wordt gedaan, wordt hier slechts door 15 man gedaan.

Station 1 huisvestte iemand die luisterde naar zijn hart...door het klamme shirt heen
Station 2 gaf hem een bekertje om urine in te leveren
Station 3 rolde zijn linker broekspijp op en plaatste een klem op zijn enkel en 2 armen, geen idee waarom eigenlijk...
Station 4 maakte een hartfilmpje
Station 5 bekeek zijn gebit en lachte hem recht in zijn gezicht uit terwijl ze met haar vriendin aan de telefoon hing
Station 6 nam bloed af
Station 7 maakte een echo van de ingewanden. Alsof ze zeker wilden weten of alle organen er nog wel zaten...
Station 8 tikte op alle ledematen
Station 9 bekeek zijn ogen
Station 10 maakte een thorax foto
Station 11 friemelde in z'n oren
Station 12 nam zijn gewicht en lengte op en vertelde hem en passant dat hij te dik was!
Wat de andere 3 stations deden weet ik niet meer, maar toen mocht hij weer naar huis nadat hij 400 rmb had betaald.

Over 8 dagen krijgt hij de uitslag.

5 comments:

Sanne said...

Bizar!

Mickey said...

hihi, hilarisch! Hadden wij het vanmorgen hier bij de immigratie dienst een stuk makkelijker. Jawel, over 2 weken hebben we een echt HK ID!!

ARLENE VOOGD said...

Ha ha en dan noemen ze Nederland een land van regeltjes en bureaucratie!
En arme Chiel,hij te dik??
Echt niet!!

Irma said...

Chiel te dik? Hmmm, dat zal hij niet leuk hebben gevonden... Dat worden een paar extra kilometertjes op de hardloopband in China... TEnminste, wanneer hij niet afgekeurd wordt..

Fiona Teeuw said...

Na z'n keuring mag het Chiel toch wel wat opleveren zou je denken!
Overigens wat bezit jijzelf dan voor een verblijfsdocument?

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails