Wednesday, July 01, 2009

1 juli

Vandaag is een bijzondere dag.

Niet alleen klinkt 1 juli als "zomer en vakantie", sinds 1997 staat 1 juli ook voor de teruggave van het Verenigd Koninkrijk Hong Kong aan China. En is dus een nationale vrije dag!

De Britse Oost-Indische Compagnie (British East India Company) legde in 1699 voor het eerst contact in China, waarna handel tussen beide landen op gang kwam. In 1821 werd Hongkong de haven waar de Britten uit Bengalen de opium invoerden. In 1842 werd het Chinese keizerrijk gedwongen Hongkong te lenen aan de Britse Oost-Indische Compagnie. Hongkong was vervolgens lange tijd een Britse Kroonkolonie. De New Territories werden later bijgepacht in 1898, voor een periode van 99 jaar. De Volksrepubliek China gaf als rechtsopvolger aan daarna de pacht niet te willen verlengen. In 1997 zouden de New Territories dus terugvallen aan China, waarmee het resterende deel haar economische levenskracht zou verliezen.

Na 1945 groeide de bevolking van Hongkong sterk door vluchtelingen uit China. Economisch kreeg de kroonkolonie de wind mee door de gunstige ligging ten opzichte van China en Zuidoost-Azië.

Pas op 19 december 1984 werd een verdrag gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en China, dat voorzag in teruggave. De laatste bestuurder van de kolonie, Chris Patten, voerde een zekere democratisering in.


Hongkong werd hierbij een Speciale Bestuurlijke Regio, waarin gedurende vijftig jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Dit wordt het idee van "een land, twee systemen" genoemd. De Volksrepubliek heeft hier zelf immers ook alle belang bij: men wil de kip met de gouden eieren niet slachten. Het keizerrijk had in 1842 een vissers plaatsje afgestaan, de Volksrepubliek kreeg een miljoenenstad terug.

(Deze wijsheid heb ik niet van mezelf maar uit de Wikipedia!)


Maar 1 juli 2009 staat nu ook voor het "ALGEHEEL ROOKVERBOD"!

In 2007 voerde Hong Kong een rookverbod in voor openbare gelegenheden zoals scholen, stranden, restaurants en karaoke-bars. Destijds is een deel van de horeca gespaard gebleven, zoals de cafés, om de uitbaters de tijd te geven hun zaak rookvrij te maken. Het ziet er naar uit dat ook deze horeca er vanaf juli aan zullen moeten geloven.

Honderden horeca ondernemers hebben van de week in Hong Kong gedemonstreerd tegen het algeheel rookverbod dat 1 juli 2009 van kracht zal gaan. De ondernemers willen uitstel van het rookverbod tot na de recessie en de onrust over de varkensgriep.

Waarschijnlijk zal de Chinese regering niet ingaan op de noodkreet van de horeca ondernemers. Een woordvoerder van de regering heeft in een persverklaring al laten weten dat de Chinese regering heus meeleeft met de horeca ondernemers maar de wet alsnog per 1 juli zal invoeren. Belangrijkste argument hiervoor is de bescherming van werknemers en horeca gasten tegen tweedehands rook.

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails